Безплатна доставка за поръчки над 100 лв! Опцията за НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ е възможна само при избор на страна на доставка България.

Доставка и връщане

Доставка

В момента предлагаме доставка в рамките на България и Румъния с куриерска фирма Еконт Експрес. Ще получите вашата покупка в рамките на 1-3 работни дни след като поръчката ви е била потвърдена.

Доставка за поръчки над 100 лева е безплатна в рамките на България. За поръчки под 100 лева се заплаща доставка в размер на 6 лева.

За поръчки за доставка в Румъния, стойността на доставката е 16 lei.

Замяна и връщане

Ако вашата покупка не е точно това, което търсите, имате 14 дни от получаването на поръчката Ви, за да организирате замяна или връщане. Това можете да направите като се свържете с нас на info@goddesshoes.com и изпратете пратката обратно до нас, следвайки посочените по-долу стъпки

Моля, свържете се с нас на info@goddesshoes.com, за да започнете процеса на замяна или връщане.

Доставката за връщане ще бъде за сметка на купувача.

Анулации и възстановявания

Ако искате да анулирате поръчката си, трябва да ни уведомите в рамките на 24 часа от пускането на поръчката. Можете да го направите чрез обаждане на +359 899938299 от 9.00 до 17.00 часа, от понеделник до петък или чрез e-mail на info@goddesshoes.com. В случай, че има сума за възстановяване, това ще бъде направено в най-кратки срокове.

Моля, уверете се, че продуктите са върнати нови и неизползвани. Когато пробвате обувките, моля да се постараете да не надраскате подметките или да маркирате кутията за обувки. Моля, пробвайте обувките си на килим или на друга чиста и мека повърхност, тъй като нашите подметки са много деликатни и могат лесно да се надраскат. Продукти, които не отговарят на правилата ни, няма да бъдат приети и ще Ви бъдат изпратени обратно.

Моля, изпълнете стъпките по-долу, за да върнете покупката си:

1. Пишете ни на info@goddesshoes.com, за да изясните дали желаете да замените или върнете продукта. Моля, не изпращайте обратно без нашето знание. За поръчки изпратени до офис на куриер с опция за преглед и тест, можете да заявите желанието си връщане в момента на получаване, като заплатите куриерската услуга за връщане.

2. Потвърдете удобен адрес, час и телефонен номер, за да генерираме етикет за приемане от куриер.

3. След като получим и разгледаме продуктите, възстановяването на парите Ви ще бъде напревено по първоначалния начин на плащане, в случай че изрично не сте заявили друго. При доставка с наложен платеж, моля да се свържете с нас, за да бъде уточнен метода за връщане.

4. Разходите за връщане ще бъдат приспаднати от сумата за възстановяване. В случай, че плащането e извършено чрез кредитна/дебитната карта, сумата ще бъде възстановена по картата. В случай че плащането е извършено при доставката чрез наложен платеж, моля да ни уведомите за банковата сметка, по която желаете да Ви бъдат върнати парите.

Когато пробвате обувките, моля да се постараете да не надраскате подметките или да маркирате кутията за обувки. Моля, пробвайте обувките си на килим или на друга чиста и мека повърхност, тъй като нашите подметки са много деликатни и могат лесно да се надраскат. Продукти, които не  отговарят на правилата ни, няма да бъдат приети и ще Ви бъдат изпратени обратно.

Възстановявания

След като върната пратка е получена и проверена, ще Ви изпратим имейл, за да Ви уведомим, че сме получили върнатата Ви стока. Стойността за връщане ще бъде приспадната от сумата за възстановяване, с изключение на случаите, в които връщането е направено директно от офис на куриер, а куриеската такса заплатена предварително.

About

Facebook